Fejlesztések, beruházások Kelenföldön

Arold Péter

Kelenföld: közös terminálról indulhatnak a Volán és a BKK járatai a tervezett új végállomásról.

Vitézy Dávid Facebook oldalán számolt be Kelenföld kiemelt beruházásáról A Kelenföldi pályaudvar és kiszolgáló területéről ahol többerk között K+R beállások is kialakításra kerülnek. Hogy mi az a K+R lentebb kiderül.

Ma reggel megjelent a nyílt európai uniós közbeszerzési felhívásunk, indul a tervezés: kulturált BKK- és Volánbusz-végállomás, több P+R parkoló épül Őrmezőn, a kelenföldi metróvégállomáson.

Kelenföld vasútállomás az M4-es metró végállomásának 2014-es megnyitása óta fontos csomópontja Budapestnek, már semmiképp nem tekinthető külvárosias környéknek, most is épül a közelében egy pláza és egy irodaház.

Az autóbuszok végállomása és a parkolók azonban nem mondhatók komfortosnak, a Volánbusz járatai a csomópont kedvezőtlen oldalára érkeznek még a metró előtti forgalmi rend szerint, ezért az Egérúton jelentős kerülőre kényszerülve érik csak el az Etele téri pályaudvart, miközben a Budaörsi úton közvetlenül és gyorsabban is elérhetnék a kelenföldi csomópontot.

A még a BKK-ban 2014 előtt készített eredeti terveink szerint a metró indulása után nem sokkal kész lett volna az őrmezői oldalon egy autóbusz-terminál, de végül a metróprojektből kimaradt ez az elem, miután az agglomerációs járatokat a Volánbusz átvette a BKK-tól és a Főváros nem folytatta ezt a fejlesztést.


Múlt héten, március 25-én a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán azonban sok év után végre megállapodás született a Fővárosi Önkormányzat és a Kormány között, hogy a Kormány átveszi és megvalósítja ezt a fejlesztést és így Fürjes Balázs államtitkár felügyeletével, a BFK irányításával elkezdődik a kelenföldi csomópont továbbfejlesztése. Első lépés a tervezés természetesen.


A legfontosabb változás, hogy az elővárosi Volánbuszok végállomása átkerül az Etele térről az őrmezői oldalra. A Volán járatai ide egyszerűbben, rövidebb úton, gyorsabban, kevesebb üzemanyagot elégetve juthatnak el, nem kell az Egérút felé kerülniük. A helyi buszok többségének már most is Őrmezőn van megállója vagy végállomása, így a Volánbusz és a BKK járatai a jövőben egy közös, fedett, terminálról indulhatnak, ahol a buszra zárt helyen lehet majd várni. Az új állomáson a kelenföldi csomópontból régóta hiányzó funkciók, szolgáltatások (például nyilvános illemhely, újságos, stb.) pótlására is sor kerül.


A fejlesztés nyomán a kelenföldi P+R kapacitás is nőni fog a mostani 1000 férőhelyről legalább 1500-ra, tervezünk egy többszintes parkolóházat is. A kerékpárosok számára is készülnek majd bringatárolók, de taxidrosztok, K+R parkolók (ahol csak egy pillanatra állhat meg az autó, amíg az utasok kiszállnak) is létesülnek.

Szponzorált tartalom


    A BFK a munka keretében nem csak a buszpályaudvar és a P+R parkoló terveztetését rendeli meg, hanem a Kelenföldi pályaudvar térségének átfogó vizsgálatára és elemzésére is szól a közbeszerzésünk. A tervezőnek javaslatot kell majd tennie a buszvégállomás Etele téren felszabaduló területének hasznosítására, ahol célunk a zöldterületek növelése.
    De több, más, a térséget érintő távlati fejlesztés vizsgálatát is tartalmazza a tervezési munka:

    A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia által előrevetített utasszám-növekedés miatt Kelenföldön az aluljáró a vasúti utasok kiszolgálására elégtelen megoldást jelent, megkezdjük a vizsgálatát egy, a vágányok felett átívelő új vasútállomási épület kialakíthatóságának, mely közvetlenül kapcsolódna az összes peronhoz.


    A projektet összehangoljuk a Kelenföld és Törökbálint között előkészítés alatt álló vasútfejlesztéssel, melynek keretében Kelenföldön a megnövekvő elővárosi vasúti forgalom kiszolgálására új utasforgalmi peron létesítését tervezzük a 16. vágány mellett, kapcsolattal az aluljáróhoz.


    A tervezési munka része a közelben tervezett Dél-budai Centrumkórház tömegközlekedési megközelíthetőségének javítása, a villamoshálózat ilyen célú lehetséges fejlesztésének vizsgálata, a 19-es és 49-es villamosok átvezetésével az őrmezői oldalra és onnan az új szuperkórházhoz. A villamos lehetséges nyomvonal-vezetési változataira olyan tanulmány készül a most induló munka keretében, mely a nyomvonal kiválasztására alkalmas és a későbbi műszaki tervezés alapjául szolgálhat.


    A kelenföldi csomópont átfogó funkcionális továbbfejlesztésében gondolkodunk tehát, melynek egyik elsőkulcseleme az új őrmezői buszvégállomás és a P+R kapacitások bővítése.

    A fejlesztés nyomán továbbá

    • a kelenföldi P+R kapacitást 1000 férőhelyről legalább 1500-ra növelik,
    • többszintes parkolóházat terveznek,
    • a kerékpárosok számára kerékpártárolók készülnek,
    • taxidrosztokat
    • és K+R parkolókat

    (K + R (a kiss and ride (jelentése csókolj és utazz) rövidítése) olyan közlekedési csomópontokon kialakított létesítmény, ahol a gépjárművek félreállhatnak arra az időre, amíg a tömegközlekedési eszközhöz tartó vagy onnan érkező utasukat kirakják vagy felveszik. A P+R parkolóval ellentétben – ahol huzamosabb ideig várakozhatnak (parkolhatnak) a gépjárművek – a K+R létesítmények csak a megállás és az utasra való várakozás idejére vehetők igénybe, így nem minősülnek a hagyományos értelemben vett parkolóknak.

    Az elnevezés a Los Angeles Times egyik cikkében jelent meg először 1956-ban, utalva arra a gyakori mozzanatra, amikor egy utast házastársa vagy partnere az állomáshoz visz autóval, ahol megcsókolják egymást, mielőtt az utas a vonatra száll. – a szerk.)

    Címlapfotó: Arold Péter (APEV)

    5670Fejlesztések, beruházások Kelenföldön

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .