Parkolási változások a kerületben

Egyszerűbben találhatnak parkolóhelyet otthonukhoz közelebb a fővárosi tulajdonú utakon, a Bartók Béla úton, az Irinyi József utcában, a Bocskai úton, a Villányi úton, a Fehérvári úton, az Október huszonharmadika utcában és a Bogdánfy utcában lakó újbudai polgárok.

A díjfizetős övezetekben található fővárosi tulajdonú utakon megszűnik az ingyenes parkolási lehetőség, a nem ott lakóknak ezeken a szakaszokon augusztustól fizetniük kell a parkolásért. Így az érintett újbudai szakaszokon augusztus 1-jétől díjfizetési kötelezettséget vezettek be: a Bartók Béla úton (a Szent Gellért tér és az Ulászló utca között), az Irinyi József utcában, a Bocskai úton (a Fehérvári út és a Tas vezér utca között), a Villányi úton (a Móricz Zsigmond körtér és a Tas vezér utca között), a Fehérvári úton (a Móricz Zsigmond körtér és a Hamzsabégi út között), az Október huszonharmadika utcában, a Bogdánfy utcában, valamint a Műegyetem rakparton (a Szent Gellért tér és a Bertalan Lajos utca között).

 

Az érintettek megkérdezését követően a Fővárosi Közgyűlés és a kerületi képviselő-testület még múlt évben döntött a díjfizetős övezet határainak és díjtételeinek megváltoztatásáról annak érdekében, hogy enyhítsen az ott élők parkolási gondjain. Az elmúlt évek közlekedési fejlesztéseinek hatására az egyébként is növekvő járműforgalom egyre nagyobb mértékben érinti az újbudai területeket, az agglomerációból érkező ingázók elfoglalják a díjfizetéssel nem érintett területek parkolóhelyeit. Mindezek miatt az övezeteken belüli díjfizetés egységesítésére volt szükség, a munkába járók gondjain pedig új, kedvező díjtételű zóna kijelölésével segítettek. Ennek érdekében a Műegyetem rakpart Szent Gellért tér és Bertalan Lajos utca közötti szakasza különálló parkolási övezet lett, ahol 175 forintba kerül egy óra, és háromórányi díj befizetésével egész nap lehet a parkolóhelyen várakozni.

A díjfizetési kötelezettség bevezetésének időpontja a fővárosi utakon 2019. augusztus 1., a türelmi időszak az azt követő egy hónap, tehát szeptember 1. előtt biztosan nem pótdíjaznak a parkolóellenőrök. A Műegyetem rakpart Szent Gellért tér és Bertalan Lajos utca közötti szakaszát kivéve a meglévő lakossági várakozási hozzájárulások változatlanul érvényesek a kerület közútjain. Az érintett fővárosi tulajdonú utakon lakók eddig is jogosultak voltak kiváltani a parkolási engedélyeket, így keveseket érint a változás (hiszen a környékbeli utcákban eddig is csak ennek birtokában tudták otthagyni járművüket).

Akiknek a várakozási övezet területén van az állandó lakóhelyük, és még nem rendelkeznek lakossági hozzájárulással, azok a jogosultságot illetően a Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal Közlekedési Osztályához fordulhatnak, ahol a munkatársak szíves rendelkezésükre állnak. Elérhetőségek: +36/1/372-4515, +36/1/372-4514; cím Zsombolyai utca 5. I. emelet 107. szoba.

(Újbuda)

2950Parkolási változások a kerületben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .