Monspart Sarolta

Újabb sportlegenda távozott

Hetvenhat éves korában szombat reggel elhunyt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója, írja az MTI. A család tájékoztatása szerint a futólegenda hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el írja a kerület önkormányzati oldala

Monspart Saroltát tavaly március 31-én javasolták a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának, azután, hogy az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-ei halálával megüresedett egy hely a tizenkettőből.34-szeres tájfutó magyar bajnok volt, de kipróbálta magát sífutásban is, melyben hatszor lett országos bajnok.

Az 1970-es tájfutó-világbajnokságon ezüstérmet szerzett váltóban, majd 1972-ben első magyarként övé lett az egyéni világbajnoki cím.1976-ban világbajnoki bronzérmet nyert a magyar tájfutóváltóval, és még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent.

A tájfutó pályafutása után edzőként és szövetségi kapitányként is tevékenykedett, profi és amatőr futók számára edzésterveket állított össze, a mozgást állandóan népszerűsítette.

Az Ő nevéhez fűződik az újbudai Gyalogló idősklub létrehozása is, amelynek mintájára országos program is indult, szervezői feladatot látott el az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatában.”…sok sportot kipróbáltam, végül 16 évesen a tájfutás az valahogy megmaradt, mert elindulok – látnak, utána meg figyelek, hogy nehogy beszoruljak két fa közé…” – emlékezett pályafutása kezdetére az Újbuda TV-ben.A Nemzet Sportolójával készült interjút az alábbi linket tekinthetik meg:

További híreink

5910Újabb sportlegenda távozott

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .