Közlekedés

2019. július közepétől indulhat el a villamos forgalom Kelenföldig

Az 1-es villamos Kelenföld vasútállomásig meghosszabbított szakaszán 2019. július közepétől indulhat el a forgalom, amennyiben sikeresen teljesülnek azok a június 21-én elindult úgynevezett próbafutások, amelyek során a vonalmeghosszabbításkor beépített műszaki berendezéseket, a kivitelezés megfelelőségét ellenőrzik.

Az 1-es villamos évtizedek óta várt, 2017 novemberében kezdődött meghosszabbítása ezzel véget ér, Budapest leghosszabb és jelenleg legkorszerűbb, számos fontos fővárosi csomópontot átszelő villamosvonala a korábbinál is több utasnak nyújt majd hatékony eljutási lehetőséget, Kelenföld és Pest között pedig újabb átszállási kapcsolat jön létre.

Elindultak az 1-es villamos meghosszabbított szakaszának átadását megelőző úgynevezett próbafutások a 2017 novembere óta megépült, Etele út / Fehérvári út és Kelenföld vasútállomás közötti új szakaszon. Elsőként az újonnan megépített pályán végighúzódó jelzőberendezések műszaki próbáját végzik el minden olyan villamostípussal, amely a későbbiekben az 1-es villamos vonalán megfordulhat: CAF, Tátra, Combino, Hannoveri, Ganz csuklós villamossal, továbbá egyéb üzemi járművekkel, mint például a télen használatos hőseprő mozdony. Ezt követi majd a járművezetők vonalismereti képzése, amelynek során megismerik az új vonalszakasz sajátosságait és a végállomási jelzőberendezés gyakorlati kezelését.

A tesztek alatt mind a vonalmeghosszabbítás kivitelezője, mind az üzemeltető BKV folyamatosan figyeli majd a villamospályát, a járművek mozgását, a vágányok és a villamosok kölcsönhatását, a közlekedési lámpák összehangoltságát, illetve a beépített műszaki berendezések működését, és ha szükséges, elvégzik a további finomhangolásokat. A próbafutások alkalmával felszínre kerülő esetleges hibákat a lehető legrövidebb idő alatt kijavítják, hogy július közepén átadhassák a forgalomnak az új vonalszakaszt.

A 2017 novemberében indult vonalmeghosszabbításnak köszönhetően létrejön az összeköttetés a Kelenföld vasútállomás végállomáson az 1-es villamos, a vasút, a helyközi buszjáratok, a fővárosi kelenföldi buszjáratok, az M4-es metró és a budai fonódó hálózat 19-es és 49-es villamosjárata között. Az 1-es vonal meghosszabbítása által az Etele téri csomópont hatékonyan összekapcsolódik majd Kelenfölddel és Dél-Pesttel, valamint az agglomerációból érkezőknek gyorsabb eljutási lehetőséget biztosít a város ezen részei felé, továbbá a környéken lakóknak a belváros felé.

Budapest, 2019. június 21.

Budapesti Közlekedési Központ

BKV Zrt.

Ha tetszett, ossza meg ön is
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Facebook Comments

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés